Osaamistehdas kerää palveluiden käytöstä tietoa evästeillä. Tietoa käytetään tuotekehitykseen, palveluiden toimittamiseen ja personointiin sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn

Astioiden pesu on osa elintarvikehygieniaa | 7 vaihetta

24.02.2025
Jaa:


Astioiden pesu suurkeittiössä

Suurkeittiöissä astiat pestään pääosin astianpesukoneissa. Toisin kuin kotitalouksien koneissa, suurkeittiöiden koneissa vesi ei välttämättä vaihdu jokaisen pesukerran yhteydessä. Tämä tekee vesitilanteen seurannasta ja koneen sisäpintojen puhdistuksesta olennaisen tärkeää, jotta mikrobikasvustoja ei pääse muodostumaan.

Esipesun yhteydessä veden lämpötilan valinta on avainasemassa. Esimerkiksi rasvan poistossa tulisi käyttää kuumaa vettä, kun taas proteiinipitoisten astioiden, kuten piimä- tai maitolasien, pesussa suositellaan kylmää tai viileää vettä.


Näin peset astiat käsin oikeaoppisesti

  1. Poista irtolika ja ruokajämät astioista.

  2. Pese astiat tunnin sisällä tai laita likoamaan veteen, johon on lisätty liotusainetta.

  3. Esihuuhtele viileällä vedellä. Huuhtele astiat aina viileällä vedellä, koska kuuma vesi voi polttaa proteiinilian kiinni astioiden pinnalle, mikä muodostaa mikrobeille sopivan kasvualustan.

  4. Pese lämpimällä vedellä, jossa on pesuainetta. Käsin pestessä tehosta harjaamalla. Muista pestä kaikki astian puolet. Astianpesukoneessa vastaavan tön tekee vesisuihku.

  5. Huuhtele kuumalla vedellä. Kuuma vesi (yli 80 ºC) vähentää mikrobeja ja nopeuttaa astioiden kuivumista.

  6. Aseta kuivumaan. Astiat asetetaan kuivumaan niiden kuivatukseen tarkoitettuun, puhtaaseen paikkaan tarpeeksi väljästi. Astiat voi pinota vasta niiden kuivuttua.

  7. Puhdista tila. Varmista lopuksi, että työympäristön pinnat ja tiskiallas jäävät puhtaiksi. Muista myös huuhdella tiskiharja huolella!


Mitä on biofilmi?

Mikrobit voivat kasvaa vapaina tai muodostaa eliöyhteisöjä pinnoille. Tätä mikrobien muodostamaa eliöyhteisöä kutsutaan biofilmiksi. Biofilmiä voi syntyä ammattikeittiössä monelle eri pinnalle, esimerkiksi astioihin, työtasoihin tai lattialle. Biofilmin poistaminen pinnoilta voi olla vaikeaa, sillä se voi sietää jopa desinfiointiaineita. Tärkein biofilmin torjuntakeino on säännöllinen pintojen mekaaninen puhdistus. Etenkin suoraan elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien laitteiden ja pintojen huolellinen puhdistus ja desinfiointi on tärkeää biofilmimuodostumien välttämiseksi.


Kiinnostaisiko opiskella enemmän? Lataa Trainify-sovellus ilmaiseksi ja opiskele elintarvikehygienian perusteita.

Ajankohtaista

Katso kaikki