Astioiden pesu suurkeittiössä
Suurkeittiöissä astiat pestään pääosin astianpesukoneissa. Toisin kuin kotitalouksien koneissa, suurkeittiöiden koneissa vesi ei välttämättä vaihdu jokaisen pesukerran yhteydessä. Tämä tekee vesitilanteen seurannasta ja koneen sisäpintojen puhdistuksesta olennaisen tärkeää, jotta mikrobikasvustoja ei pääse muodostumaan.
Esipesun yhteydessä veden lämpötilan valinta on avainasemassa. Esimerkiksi rasvan poistossa tulisi käyttää kuumaa vettä, kun taas proteiinipitoisten astioiden, kuten piimä- tai maitolasien, pesussa suositellaan kylmää tai viileää vettä.
Näin peset astiat oikeaoppisesti
Poista irtolika ja ruokajämät astioista.
Pese astiat tunnin sisällä tai laita likoamaan veteen, johon on lisätty liotusainetta.
Esihuuhtele viileällä vedellä. Huuhtele astiat aina viileällä vedellä, koska kuuma vesi voi polttaa proteiinilian kiinni astioiden pinnalle, mikä muodostaa mikrobeille sopivan kasvualustan.
Pese lämpimällä vedellä, jossa on pesuainetta. Käsin pestessä tehosta harjaamalla. Muista pestä kaikki astian puolet. Astianpesukoneessa vastaavan tön tekee vesisuihku.
Huuhtele kuumalla vedellä. Kuuma vesi (yli 80 ºC) vähentää mikrobeja ja nopeuttaa astioiden kuivumista.
Aseta kuivumaan. Astiat asetetaan kuivumaan niiden kuivatukseen tarkoitettuun, puhtaaseen paikkaan tarpeeksi väljästi. Astiat voi pinota vasta niiden kuivuttua.
Puhdista tila. Varmista lopuksi, että työympäristön pinnat ja tiskiallas jäävät puhtaiksi. Muista myös huuhdella tiskiharja huolella!
Mitä on biofilmi?
Mikrobit voivat kasvaa vapaina tai muodostaa eliöyhteisöjä pinnoille. Tätä mikrobien muodostamaa eliöyhteisöä kutsutaan biofilmiksi. Biofilmiä voi syntyä ammattikeittiössä monelle eri pinnalle, esimerkiksi astioihin, työtasoihin tai lattialle. Biofilmin poistaminen pinnoilta voi olla vaikeaa, sillä se voi sietää jopa desinfiointiaineita. Tärkein biofilmin torjuntakeino on säännöllinen pintojen mekaaninen puhdistus. Etenkin suoraan elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien laitteiden ja pintojen huolellinen puhdistus ja desinfiointi on tärkeää biofilmimuodostumien välttämiseksi.
Desinfiointi
Desinfiointi tehdään aina puhtaalle pinnalle. On kuitenkin muistettava, että puhtaan pinnan desinfioiminen ei takaa steriiliä lopputulosta, sillä mikrobien itiömuodot voivat edelleen jäädä pinnoille.
Puhdistuksen perusvaiheet
Tilan puhdistaminen koostuu eri vaiheista, jotka on hyvä suorittaa tietyssä järjestyksessä, jotta taataan pintojen puhtaus.
Lian poisto mekaanisesti
Puhdistus aloitetaan poistamalla kaikki näkyvä irtolika mekaanisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi roskien keräämistä, pölyjen pyyhkimistä, pintojen harjaamista tai liottamista.
Pesu pesuaineella
Pesuaine valitaan aina sen mukaan, kuinka likainen pinta on. Lievästi likaisille pinnoille riittää mieto tai neutraali pesuaine, kun taas erittäin likaisille pinnoille saatetaan tarvita voimakkaampi pesuaine. Joskus pinnat saattavat vaatia hankausta, jolloin käytetään hankaavia välineitä.
Pesuaineen annostelu ja käyttöohjeet
Jotta saavutetaan optimaalinen puhdistustulos, on otettava huomioon pesuaineen oikea annostelu ja käyttöohjeet. Liian vahva seos voi vahingoittaa pintoja, kun taas liian laimea seos ei puhdista tehokkaasti. Tärkeää on noudattaa pesuainevalmistajan ohjeita laimennoksesta.
Huuhtelu ja kuivaus
Pesun jälkeen on tärkeää huuhdella pinnat huolellisesti. Huuhtelu on erityisen tärkeää, jos on käytetty emäksisiä pesuaineita. Älä jätä pintoja kosteiksi, sillä märkä ympäristö on otollinen mikrobien kasvulle. Pintojen kuivaus, kuten työtasojen kuivaus lastalla, on siis välttämätöntä.
Kiinnostaisiko opiskella enemmän? Lataa Trainify-sovellus ilmaiseksi ja opiskele elintarvikehygienian perusteita.