Osaamistehdas kerää palveluiden käytöstä tietoa evästeillä. Tietoa käytetään tuotekehitykseen, palveluiden toimittamiseen ja personointiin sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn

Kansallinen hävikkiviikko – elintarvikehygienian merkitys


Tiesitkö, että nyt vietetään kansallista hävikkiviikkoa? Tänä vuonna teemana on kasvisten syömisen lisääminen ilman lisähävikin syntymistä. Tämä on loistava tilaisuus kiinnittää huomiota siihen, miten elintarvikehygienia ja oikeat käsittelytavat voivat auttaa vähentämään ruokahävikkiä, erityisesti kasvisruokien valmistuksessa ja säilytyksessä.

Elintarvikehygienia vaikuttaa merkittävästi ruokahävikin syntymiseen – ei pelkästään estämällä ruokamyrkytyksiä, vaan myös säilyvyyden parantamisen kautta. Kasvikset, kuten porkkanat, tomaatit ja kurkut, voivat olla suuri hävikin lähde, jos niitä ei käsitellä ja säilytetä oikein. Pilkotut kasvikset esimerkiksi pilaantuvat nopeammin kuin kokonaiset.


Miten kasvikset säilyvät pidempään?


  1. Älä pilko etukäteen: Kasvikset säilyvät tuoreempina ja laadukkaampina, kun ne pilkotaan vasta juuri ennen käyttöä. Tämä koskee erityisesti helposti pilaantuvia kasviksia, kuten kurkkua ja tomaattia.
  2. Käytä tiiviitä astioita: Jos olet jo pilkkonut kasvikset, säilytä ne ilmatiiviissä astioissa jääkaapissa, jolloin niiden säilyvyys paranee ja hävikin määrä vähenee.
  3. Tunne kasvikset ja niiden säilytyslämpötilat: Kasvikset voivat säilyä pidempään, kun ne säilytetään oikeassa lämpötilassa. Esimerkiksi juurekset, kuten porkkanat, kannattaa säilyttää viileässä (+2–5°C), kun taas tomaatit viihtyvät paremmin huoneenlämmössä.


Pilkotut kasvikset – helposti pilaantuvaa ruokaa

Pilkkomisen jälkeen kasvisten pinta-ala kasvaa, jolloin ne altistuvat enemmän hapelle ja bakteereille, mikä kiihdyttää pilaantumista. Pilkottu porkkana esimerkiksi menettää kosteutta nopeammin ja sen maku sekä rakenne kärsivät, ellei sitä säilytetä oikein.


Elintarvikehygienian hyödyt

Kun käsittelet kasviksia hygieenisesti, varmistat niiden turvallisuuden ja vähennät hävikkiä. Huolehdi esimerkiksi siitä, että leikkuulaudat ja veitset ovat puhtaita, ja pese kädet aina ennen kasvisten käsittelyä. Näillä yksinkertaisilla teoilla voit pidentää kasvisten käyttöaikaa ja vähentää hävikkiä omassa arjessasi.


Lisävinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:


  1. Suunnittele ateriat etukäteen: Vältä turhia ostoksia ja osta vain se, mitä oikeasti tarvitset. Hyvin suunniteltu ruokalista vähentää hävikkiä merkittävästi.
  2. Hyödynnä ruoantähteet luovasti: Kasviksista ja muista ruoantähteistä voi tehdä herkullisia keittoja, patoja tai vaikka paistoksia. Esimerkiksi ylijääneistä vihanneksista saat helposti pyöräytettyä smoothien tai kasvissosekeiton.
  3. Pakasta ruoat oikein: Pakastaminen on tehokas tapa pidentää ruokien käyttöikää. Merkitse pakkauksiin päivämäärät ja käytä ruoka ajoissa ennen sen heikkenemistä. Pilkotut kasvikset voi myös pakastaa!
  4. Luota aisteihisi: Parasta ennen -merkintä ei aina tarkoita, että ruoka olisi käyttökelvotonta. Tarkista ruoan laatu aistein: katso, haista ja maista ennen kuin heität ruokaa pois. Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä!
  5. Säilytä hedelmät ja vihannekset oikein: Esimerkiksi banaanit, avokadot ja tomaatit viihtyvät paremmin huoneenlämmössä, kun taas juurekset ja salaatit kannattaa säilyttää viileässä. Väärässä lämpötilassa säilyttäminen nopeuttaa kasvisten pilaantumista.


Yhdessä kohti hävikitöntä tulevaisuutta - opi elintarvikehygieniaa!

Kasvisten lisääminen ruokavalioon on tärkeää, mutta sen voi tehdä kestävästi. Elintarvikehygienian perusasioiden tunteminen auttaa minimoimaan hävikin ja varmistamaan, että saat kaiken irti ostamistasi kasviksista.

Yksi keino vähentää hävikin syntymistä on tietenkin elintarvikehygienian perusteiden oppiminen! Hygieniapassi.fi tarjoaa monipuolisesti erilaisia keinoja oppia elintarvikehygieniaa Trainify-mobiilisovelluksella tai verkkoluennolla. Voit myös hankkia itsellesi hygieniapassin, jolla voit osoittaa muillekin hallitsevasi elintarvikehygieenisen taidon!