Työskenteletkö ravintolassa? Koronaviruspandemia vaikuttaa jokaiseen työpäivään - onneksi erityisjärjestelyt alkavat sujua rutiinilla sekä henkilökunnalta että asiakkailta! Tarkkana on silti hyvä olla, sillä ohjeet päivittyvät jatkuvasti
Koronavirus: Ohjeet ravintoloille
Kokosimme tähän hyviä lähteitä, joista löydät tietoa koronaviruksesta erityisesti ravintoloiden näkökulmasta:
- Ruokavirasto: Usein kysyttyä COVID-19-koronaviruksesta elintarvikealan yrityksille
- Aluehallintoviraston (AVI) ohjeet ravintoloille
- Työterveyslaitos: Ohjeet palvelualalle
- THL:n tiedotteet
- MaRa ry:n korona-aiheiset jäsenohjeet, uutiset ja lomakkeet
- Muista myös oman kuntasi elintarvikevalvonnan neuvonta ja ohjeet
Lievilläkin oireilla on väliä
Lievienkin flunssa- tai vatsaoireiden kohdalla tulee jäädä kotiin - oli sitten työntekijä tai asiakas. Jos ravintolanne myy annoksia kotiinkuljetuksella, kannattaa nettisivuilla ja ravintolan ovella kertoa esimerkiksi kontaktittoman nettitilauksen mahdollisuudesta pelkän "Älä tule!"-ilmoituksen sijaan.
Buffet-ruokailussa suurin riski on jonottaminen
Buffet-ruokailu on viruksen leviämisen kannalta riskialtis tilanne, sillä asiakkaat jonottavat ruokaa lähietäisyydellä toisistaan. Asiakkaat tulee ohjeistaa pesemään käsiä ja käyttämään käsidesiä ennen ruokailuun tuloa. Ottimia kannattaa vaihtaa tiheästi.
Työntekijä - näin toimit asiakaspalvelutilanteessa tartuntojen välttämiseksi:
- Pidä turvaväliä muihin ihmisiin noin 1-2 m aina, kun se on mahdollista.
- Jos joudut työskentelemään lähikontaktissa (alle 1 m), vältä keskustelua ja kasvokkain oloa. Pyri pitämään nämä tilanteet alle 15 minuutin pituisina.
- Joudutko koskemaan asiakkaan koskettelemiin esineisiin? Käytä käsineitä mahdollisuuksien mukaan. Käsineet on riisuttava koskematta niiden likaiseen ulkopintaan. Kertakäyttöiset käsineet on laitettava sekajäteastiaan.
- Jos et voi käyttää käsineitä, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta työpisteesi lähettyville. Muista myös, että käsienpesu lämpöisellä vedellä ja saippualla on vielä käsihuuhteen käyttöä suositeltavampaa, joten suosi sitä, jos käsienpesupaikka on lähellä.
- Tarjoa myös asiakkaille käsidesin lisäksi mahdollisuus käsien pesuun ja opasta heitä siihen. Pesupaikoille tarvitaan riittävästi saippuaa ja kertakäyttöpyyhkeitä.
Lähde: Työterveyslaitos