Osaamistehdas kerää palveluiden käytöstä tietoa evästeillä. Tietoa käytetään tuotekehitykseen, palveluiden toimittamiseen ja personointiin sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn



Maailman käsienpesupäivä 15.10.: 

Maailman käsienpesupäivää vietetään vuosittain 15. lokakuuta, ja sen tarkoituksena on nostaa esille käsihygienian merkitys, erityisesti elintarvikkeiden käsittelyssä. Käsienpesu ei ole vain päivittäinen rutiini; se on keskeinen osa elintarvikkeiden turvallisuutta ja puhtautta. Kuka tahansa, joka työskentelee elintarvikkeiden parissa, on vastuussa hygieenisten periaatteiden noudattamisesta.


Käsihygienian tärkeys elintarviketurvallisuudessa

Elintarvikkeiden turvallisuus alkaa aina käsienpesusta. Käsihygienia on elintarvikkeiden käsittelyn ydin, ja se kattaa useita tärkeitä käytäntöjä, kuten ristikontaminaation estämisen ja puhtaiden pintojen ylläpidon. Kädet on pestävä huolellisesti vedellä ja saippualla ennen ruoanlaittoa, työvaiheiden välillä, vessassa käynnin jälkeen sekä rahojen käsittelyn ja ruokailun jälkeen. Kuten muistilistaamme on kirjoitettu:

  • Pese kädet aina ennen työn aloittamista.
  • Pese kädet huolellisesti.
  • Pese kädet välittömästi raaka-aineiden käsittelyn jälkeen.


Miten kädet pestään oikein?

Käsienpesu on olennainen vaihe elintarvikkeiden käsittelyssä.

Näin peset kätesi oikein:

  1. Kastele kädet juoksevan veden alla.
  2. Levitä puhdistusainetta käsiin.
  3. Pese kämmenselät ja sormien välit.
  4. Pese sormenpäät ja peukalot.
  5. Huuhtele kädet huolellisesti vedellä.
  6. Kuivaa kädet huolellisesti käsipyyhepaperilla.
  7. Sulje hana käsipyyhepaperilla


Suojakäsineiden käyttö

Kun käsitellään herkästi pilaantuvia elintarvikkeita, kuten kalaa, on suojakäsineiden käyttö välttämätöntä. Suojakäsineet eivät ainoastaan suojaa elintarvikkeita mahdollisilta mikrobeilta, vaan myös käsiä itsessään. On kuitenkin tärkeää muistaa, että suojakäsineet voivat tarjota bakteereille suotuisan ympäristön, joten niitä on vaihdettava säännöllisesti. Kädet on pestävä aina ennen uusien suojakäsineiden käyttöä!


Maailman käsienpesupäivä on erinomainen tilaisuus korostaa käsihygienian merkitystä elintarviketurvallisuudessa. Käsienpesu ei ainoastaan suojaa yksilöitä, vaan myös yhteisöjä sairauksilta. Noudattamalla hyviä käsihygieniakäytäntöjä, voimme kaikki osallistua elintarvikkeiden turvallisuuden parantamiseen. Juhlistetaan tätä päivää yhdessä ja muistetaan, että puhtaat kädet ovat avain terveelliseen elintarvikkeiden käsittelyy