Ruokahävikin vähentäminen elintarvikehygienian avulla
Elintarvikehygienian tarkoituksena on taata ruoan puhtaus ja turvallisuus. Kuitenkin elintarvikehygieenisellä osaamisella voidaan vaikuttaa myös elintarvikkeiden ennanaikaisen saastumiseen. Hyvät hygieeniset käytännöt voivat merkittävästi vähentää ruokahävikkiä.
Mitä on ruokahävikki?
Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy roskiin erinäisistä syistä. Ruokajäte jaetaan kahteen pääluokkaan: vääjäämättä syntyvään ja vältettävissä olevaan jätteeseen. Ruokahävikki kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, eli vältettävissä olevaan jätteeseen. Ruokahävikki ei ole esimerkiksi syömäkelvotonta biojätettä, kuten vihannesten ja hedelmien kuoria, luita tai talouspaperin jäämiä.
Ruokahävikkiä syntyy jokaisessa ruoantuotannon vaiheessa, mutta sen päätyminen jätteeksi on haitallista taloudelle ja ympäristölle. Vaikka ruokahävikkiä ei voida täysin estää, sen määrää voidaan merkittävästi vähentää.
Miten ruokahävikkiä voi vähentää?
Ruokahävikin syntymistä voi välttää
ennakoimalla ruoan kulutusta paremmin,
hyödyntämällä ruoantähteitä tehokkaammin,
sekä ymmärtämällä elintarvikehygienian perusteita.
Elintarvikehygienialla on mahdollista vaikuttaa etenkin ruokahävikin syntyyn ruoan valmistus- ja säilytysvaiheessa. Yleinen elintarvikehygienian perusteiden ymmärrys auttaa kokonaisvaltaisesti ymmärtämään ruoan turvallisuudesta ja sen avulla on mahdollista saada useita erilaisia vinkkejä myös ruoan säilyvyyteen. Olemme koonneet tärkeimmät elintarvikehygienian vinkit ruokahävikin vähentämiseen:
Elintarvikkeiden säilytyslämpötila
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet
Pakkausmerkinnät
Elintarvikkeiden kontaminaatio
Kuivaa ja pakasta
Hanki hygieniaosaamista
1. Elintarvikkeiden oikea säilytys
Ruoka säilyttää tuoreutensa ja turvallisuutensa parhaiten, kun sitä säilytetään asianmukaisesti. Hygieeniset astiat ja säilytysvälineet ovat avainasemassa tähän. Säännöllinen jääkaapin ja pakastimen puhdistus estää bakteerien kasvun. Käytä tiiviitä säilytysrasioita ilman ja bakteerien estämiseksi ruoassa.
Tärkeää on myös tuntea elintarvikkeiden oikeat säilytyslämpötilat: säilytä kylmät tuotteet alle +6 astetta ja kuumat tuotteet yli +60 asteessa. Vältä pitämästä elintarvikkeita näiden lämpötilojen välillä.
Oikea säilytyslämpötila varmistaa elintarvikkeiden turvallisuuden ja säilyvyyden, samalla säilyttäen niiden makuominaisuudet. Tämä ohjeistus on tärkeä sekä kuljetuksen että säilytyksen aikana. Varmista, ettet jätä ruokaa pitkään "vaaravyöhykkeelle". Jäähdytä ruoat nopeasti esimerkiksi kylmähauteessa.
2. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet ovat merkittävä osa ruokavaliotamme, ja niiden asianmukainen käsittely ja säilytys ovat ensisijaisen tärkeitä. On erittäin tärkeää säilyttää nämä elintarvikkeet oikein erillään muista tuotteista ja varmistaa niiden turvallinen käyttö säilytyslämpötilan noudattamisen avulla. Tällä tavoin voidaan minimoida ruokamyrkytysriski.
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tarjoavat otollisen ympäristön monenlaisten mikrobien kasvulle ja lisääntymiselle. Niiden asianmukainen käsittely ja säilytys ovat välttämättömiä turvallisuuden ja laadun säilyttämiseksi.
Esimerkkejä helposti pilaantuvista elintarvikkeista ovat eläinperäiset raaka-aineet, pilkotut kasvikset ja valmiiksi valmistetut ruoat.
3. Pakkausmerkinnät
Parasta ennen -merkintä osoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysajan ja se liittyy yleensä tuotteisiin, jotka eivät ole helposti pilaantuvia, kuten pastaan, puuroon tai pähkinöihin. Se kertoo, että tuotteen ominaisuudet säilyvät parhaimmillaan kyseiseen päivämäärään saakka. Vaikka päiväyksen jälkeen tuotetta voi yleensä syödä, sen ominaisuudet eivät välttämättä ole enää parhaimmillaan.
Parasta ennen -merkintää ei käytetä helposti pilaantuvissa tuotteissa, ja niiden kohdalla on noudatettava varovaisuutta. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on tärkeä helposti pilaantuvissa eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten jauhelihassa, raakalihassa ja kanassa.
Kuivatut tuotteet, kuten pasta ja puuro, säilyvät yleensä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, kunhan ne on säilytetty oikein. Tärkeintä on luottaa omiin aisteihin, kuten näköön, hajuun ja makuun, arvioidessaan tuotteen käyttökelpoisuutta.
4. Elintarvikkeiden saastuminen (kontaminaatio)
Elintarvikkeiden saastuminen tarkoittaa haitallisten tekijöiden, kuten mikro-organismien, kemikaalien tai vieraiden aineiden, siirtymistä ruokiin. Saastuminen voi tapahtua useilla eri tavoilla, kuten suorasta siirtymisestä ruoka-aineesta toiseen, likaisen veden tai tuhoeläinten välityksellä, likaisten työvälineiden ja pintojen kautta, sekä työntekijöiden käsien välityksellä. Lisäksi se voi tapahtua pisaratartuntana, esimerkiksi yskimisen tai aivastamisen yhteydessä.
Ristikontaminaatio on suuri riski elintarviketurvallisuudelle, ja se tarkoittaa, että raakojen ja kypsien elintarvikkeiden käsittelyyn tarkoitetut työvälineet ja pinnat on pidettävä erillään ja huolellisesti puhdistettava välissä. Tämä on erityisen tärkeää raakojen eläinperäisten elintarvikkeiden osalta.
Järjestä työtehtävät niin, että edetään puhtaammasta likaisempaan työhön. Huolehdi omasta henkilökohtaisesta hygieniasta, kuten käsien pesusta ennen ruoanlaittoa ja työvaiheiden välillä. Älä koske ruokaan likaisin käsin tai aterimilla.
5. Pakastaminen ja kuivaaminen
Kosteus on keskeinen tekijä mikrobien kasvussa, erityisesti bakteerien. Kuivaaminen on tehokas keino poistaa kosteutta ja estää mikrobien kasvua. Kuivatut tuotteet, kuten hedelmät ja liha, säilyvät pidempään, koska niiden kosteus on vähentynyt.
Pakastaminen on toinen tapa hallita kosteutta. Pakastamisen aikana vesi jäätyy, mikä estää mikrobien kasvun, vaikka ne eivät tuhoudu. Pakastin pitää mikrobit inaktiivisina, ja ne eivät voi lisääntyä. Siten pakastaminen säilyttää elintarvikkeiden laadun ja turvallisuuden pitkään.
Hygieeniset käytännöt ja ruokahävikin vähentäminen kulkevat käsi kädessä. Puhtaus ja turvallisuus ovat avainasemassa rahojen ja resurssien säästämisessä sekä ympäristövaikutusten vähentämisessä. Nämä käytännöt hyödyttävät kaikkia, joten niiden noudattaminen on erittäin tärkeää.
6. Kehitä hygieniaosaamistasi!
Elintarvikehygieniaan liittyvien asioiden oppiminen ja ymmärtäminen on mahdollista osallistumalla elintarvikehygienian kursseille. Niitä järjestetään säännöllisesti, ja niiden suorittaminen voi antaa sinulle tarvittavan osaamisen ja hygieniapassin.
“It not only helps us to maintain food hygiene in public restaurants and kitchens, but also at our home during our daily activities in the kitchen.”
“I believe it is very important even for our home kitchens to know the correct way to handle food and garbage.”
“On hyvä tietää yleisellä tasolla hygieniasta ja huomioida hygienian vaatimusten taso kotona ja yleisellä paikalla, varsinkaan kun ei ole työelämässä joutunut työhön, joka sivuaisi hygieniavaatimuksia.”
“Hygieniapassista on hyötyä monellakin tapaa esim työssä, koulussa, kotona. Hygieniatieto on välttämätöntä terveelle elämälle!”
Varaa aika hygieniapassikoulutukseen täältä.
Ilmoittaudu hygieniapassitestiin ja hanki itsellesi elintarvikehygieeninen pätevyys.