Maailman ruokaturvallisuuspäivä: miten hygieniapassi auttaa valmistautumaan odottamattomaan


Maailman ruokaturvallisuuspäivää vietetään tänä vuonna 07.06. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) ja WHO:n järjestämän ruokaturvallisuuspäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kannustaa toimenpiteisiin ruokaperäisten riskien ehkäisemiseksi, havaitsemiseksi ja hallitsemiseksi. Tämän vuoden teema, "Ruokaturvallisuus: valmistaudu odottamattomaan", korostaa valmistautumisen tärkeyttä yllättävien haasteiden käsittelyssä elintarvikealalla. Suomessa yksi keino valmistautua ruokaturvallisuuden odottamattomaan on hygieniapassin avulla. Hygieniapassin perimmäisenä tarkoituksena on kehittää valtakunnallista ruokaturvallisuutta, sillä jokaisella on oikeus puhtaaseen, turvalliseen ja hygieeniseen ruokailuun.


Ruokaperäisten sairauksien globaali vaikutus


Ruokaturvallisuus on merkittävä globaali kysymys. Joka vuosi yksi kymmenestä ihmisestä sairastuu saastuneesta ruoasta, ja yli 200 sairautta johtuu ruoan bakteereista, viruksista, loisista tai kemiallisista aineista, kuten raskasmetalleista. Tilastot ovat huolestuttavia: yli 600 miljoonaa ihmistä sairastuu ja 420 000 kuolee vuosittain ruokaperäisten sairauksien vuoksi. Alle viiden vuoden ikäiset lapset ovat erityisen alttiita, kärsien 40 % kaikista ruokamyrkytyksistä, mikä voi johtaa lapsilla vakavaan aliravitsemukseen ja jopa kuolemaan.


Miksi ruokaturvallisuus on tärkeää


Turvallinen ruoka vaikuttaa paljon muuhunkin kuin terveyteen. Se vaikuttaa ruokaturvaan, taloudelliseen hyvinvointiin, maatalouden tuottavuuteen, markkinoille pääsyyn, matkailuun ja kestävään kehitykseen. Kun ruoka ei ole turvallista, ihmiset eivät saa tarvittavia ravintoaineita pysyäkseen terveinä, oppiakseen ja työskennelläkseen. Siksi ruokaturvallisuus on kaikkien asia, tuottajista kuluttajiin.


Valmistaudu odottamattomaan ruokaturvallisuudessa


Tämän vuoden Ruokaturvallisuuspäivän teema on valmistaudu odottamattomaan. Olipa kyseessä sähkökatko, joka vaikuttaa ruoan varastointiin, saastumisen aiheuttama tapaus tai luonnonkatastrofi, valmius on avainasemassa.


Miten elintarvikealan yritykset voivat valmistautua odottamattomaan:


  • Pidä kiinni ruokaturvallisuuden omavalvontasuunnitelmasta: Päivitä ja testaa näitä suunnitelmia säännöllisesti varmistaaksesi niiden tehokkuuden.
  • Jaa oppimaasi: Tee yhteistyötä muiden yritysten kanssa jaa kokemuksia ja paranna yleisiä ruokaturvallisuuskäytäntöjä.
  • Tehosta viestintää asiakkaiden kanssa: Anna selkeää ja oikea-aikaista tietoa ruokaturvallisuuskäytännöistä ja -toimista.


Miten kuluttajat voivat valmistautua odottamattomaan:


  • Omaat elintarvikehygienian perusteet: Tiedät hygieenisen ruoanlaiton perusteet, säilytyslämpötilat sekä havaitset ja reagoit ravintoloiden mahdollisiin hygieniavirheisiin.

Hygieniapassin rooli ruokaturvallisuuden varmistamisessa


Yksi keskeinen työkalu ruokaturvallisuuden ylläpitämisessä on hygieniapassi. Tämä todistus osoittaa, että henkilö hallitsee elintarvikehygienian perusteet, mikä on välttämätöntä elintarvikealalla työskenteleville. Hygieniapassi varmistaa, että kaikki elintarvikkeiden käsittelyyn osallistuvat ymmärtävät ja pystyvät toteuttamaan olennaisia hygieniakäytäntöjä ruoan saastumisen estämiseksi.


  • Pätevyys: Hygieniapassilla osoitat, että tunnet elintarvikehygienian periaatteet ja voit soveltaa niitä tehokkaasti työpaikalla.
  • Turvallisuus ja laadunvarmistus: Hygieniapassi auttaa varmistamaan, että hygieniapassin omaavien henkilöiden käsittelemä ruoka täyttää turvallisuus- ja laatuvaatimukset suojellen kansanterveyttä.

Maailman ruokaturvallisuuspäivänä 7. kesäkuuta muistutetaan, että ruokaturvallisuus on yhteinen ponnistus. Hygieniapassin hankkiminen on aktiivinen askel kohti sitä, että kaikki osallistuvat ruokamme turvallisuuden ja laadun varmistamiseen. Olitpa elintarvikealan ammattilainen tai kuluttaja, tiedon ja valmiuden merkitys on ratkaiseva. Tehdään yhdessä töitä sen eteen, että lautasellamme oleva ruoka on turvallista syödä, myös odottamattomien tapahtumien sattuessa.


Yksi askel ruokaturvallisuuden eteen on elintarvikehygienian perusteiden omaaminen. Yksi tapa on opiskella ne ihan oman kotikeittiötaitojesi tueksi. Hygieniapassi.fi järjestää verkkokoulutuksia aiheesta ja on luonut Suomen ensimmäisen elintarvikehygienia-aiheisen mobiilisovelluksen, jossa jokainen voi päästä opiskelemaan ja harjoittelemaan ruokaturvallisuutta!


Lue lisää Ruokaturvallisuuspäivästä täältä.


Hanki itsellesi hygieniapassi

Lataa uusi ja innovatiivinen Trainify-oppimissovellus

Ilmoittaudu verkkokoulutukseen


Luodaan yhdessä turvallinen ruokakulttuuri!