Osaamistehdas kerää palveluiden käytöstä tietoa evästeillä. Tietoa käytetään tuotekehitykseen, palveluiden toimittamiseen ja personointiin sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme.

Huomioimme koronan toiminnassamme, lue lisää

Kalkinpoisto situunahapolla: Kotona ja ammattikeittiössä

11.11.2020
Jaa:


Ammattikeittiössä pintojen puhtaus on osa elintarvikehygieniaa. Kalkkikertymät kannattaa poistaa säännöllisesti niin koneista kuin seinäkaakeleistakin, jotta kalkkitahrat eivät kerää itseensä ylimääräistä likaa ja mikrobeja.

Sitruunahappo kalkin poistossa: näppärä kotikonsti

Kotikeittiössä kodinkoneiden ja seinäkaakeleiden puhdistus käy kätevästi apteekista saatavalla sitruunahapolla. Sitruunahappojauhetta annostellaan pakkauksen ohjeen mukaan astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen lokeroon, kahvinkeittimeen tai vedenkeittimeen. Elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevat pinnat on tärkeää pestä huolellisesti käsittelyn jälkeen.

Näin käy kotikeittiössä kahvinkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla:

Kahvinkeittimen puhdistusta varten liuotetaan 25 g (vajaa 2 rkl) sitruunahappoa 0,5 litraan kylmää vettä. Kaada liuos keittimen vesisäiliöön ja anna vedestä valua noin puolet. Sammuta keitin ja jätä liuos vaikuttamaan n. 30 min. ajaksi. Kytke keitin päälle ja anna lopun veden valua loppuun. Huuhtele sitruunahappo pois valuttamalla kannullinen kylmää vettä 2-3 kertaa. (Hygieniapassi.fi:n blogi)


Ammattikeittiön kalkinpoistossakin hapan pH on valttia

Myös ammattikeittiössä kalkinpoistoon tarkoitetut tuotteet hyödyntävät happamia ainesosia, kuten sitruunahappoa. Varmista elintarvikehuoneiston kalkinpoistoa tehdessäsi, että käytössäsi on juuri elintarvikekäyttöön tarkoitettu ammattipuhdistusaine, ja annostelet sitä pakkauksen ohjeen mukaan. Ammattikäytössä puhdistusainetiivisteet voivat olla voimakkaita, joten tutustu huolellisesti käyttöohjeisiin ja lain mukaiseen käyttöturvallisuustiedotteeseen!

Kalkin poistossa tarvitaan puhdistuksen kemiaa ja hapan pH tekee työn. Sen vuoksi kalkkitahrat eivät lähde kunnolla esimerkiksi tavanomaisella emäksisellä yleispuhdistusaineella.

Tiesitkö, että sitruunahappoa voi käyttää oikein annosteltuna myös vesikanisterien hygieenisenä pitämiseen? Täältä löydät Helsingin kaupungin ohjeen liikkuville ruokamyyntipisteille.

Puhtaanapito on osa elintarvikehygieniaa

Elintarvikehuoneiston puhtaanapito on yksi tärkeä elintarvikehygienian osa-alue. Se parantaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden turvallisuutta. Lue täältä lisää hygieniapassitestiin valmistautumisesta ja elintarvikehygienian osa-alueista.


Ajankohtaista