Vintage-astioiden turvallisuus


Kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä on yhä suositumpaa etsiä itselleen persoonallisia ja viehättäviä lisäyksiä arjen kattauksiin. Arabian vintage-kahvikupit, Iittalan vintage-astiat, Rörstrandin kuviolliset ruokalautaset tai kauniisti tuikkivat vanhat kristallilasit villitsevät sekä kotimaisia että kansainvälisiä vintage-intoilijoita. Second hand -ilmiön kasvattaessa suosiotaan vanhat keramiikka-astiastot ja kristallijuomalasit löytyvät yhä useamman toivelistalta. 

Vaikka vintagen suosiminen onkin vastuullista ja suotavaa, elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien kohdalla on oltava tarkkana. Nimittäin monissa vanhoissa astioissa saattaa piillä vaara, jota monet eivät ostohetkellä tule ajatelleeksi – astioista voi käytössä liuota raskasmetalleja.


Ennen astioiden valmistuksessa käytettiin raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia. Keramiikkatuotteissa lyijyä ja kadmiumia käytettiin yleisesti lasituksessa ja pinnan väreissä. Aidot vintage-kristallilasit saavat säkenöivän loistonsa juurikin lyijyn ansiosta. Tämä asettaa uuteen valoon etenkin vanhat vintage-astiat ja juomalasit. Onko niitä turvallista edes käyttää?

Tämä asettaa uuteen valoon etenkin vanhat vintage-astiat ja juomalasit. Onko niitä turvallista edes käyttää?


Lyijy on raskasmetalli, jota kertyy elimistöön. Mitä enemmän elimistöön kertyy lyijyä, sitä suuremmat terveysriskit lyijystä muodostuvat. Erityisen herkkiä raskasmetalleille ovat lapset. Lapsen kehittyvä elimistö ei kykene vielä poistamaan raskasmetalleja samalla tapaa kuin aikuisen, mikä tekee lyijyn ja kadmiumin haittavaikutuksista voimakkaampia lapsille.


Saamme keskimäärin 100 mikrogrammaa lyijyä eri lähteistä päivässä, mutta lyijypitoisten astioiden käyttäminen arjessa voi nostaa tätä saantimäärää moninkertaisesti. Lyijyllä ei ole alarajaa, jossa sillä ei olisi haitallisia vaikutuksia ihmiselle. Tämän vuoksi vanhat vintage-astiastot sopivat vain satunnaiseen käyttöön, kuten juhliin. Älä siis käytä vanhoja astioita tai kristallilaseja jokapäiväisessä arjessa.

Vanhat vintage-astiastot sopivat vain satunnaiseen käyttöön, kuten juhliin. Älä siis käytä vanhoja keraamisia kuppeja, lautasia tai kulhoja tai kristallilaseja jokapäiväisessä arjessa.


Jos haluat käyttää vanhoja astioita juhlissa, muista seuraavat asiat:

  • Pese vanhat astiat käsin, sillä astianpesukoneen pesuohjelmat kuluttavat astioiden pintaa entisestään

  • Varmista, että astiat ovat todellakin ruokailukäyttöön tarkoitettuja. Jotkin koristekäyttöön tarkoitetuissa astioissa on ollut ruokailukielto-merkki esimerkiksi tarrana, joka on vuosien saatossa irronnut.

  • Aidosta kristallista voi liueta lyijyä juomaan. Älä siis säilytä juomia esimerkiksi kristallisessa dekantterissa pitkiä aikoja.

Vintage-astiat ravintolassa?

Elintarvikehygienian kannalta ravintoloissa ja kahviloissa tulee olla turvalliset astiastot asiakkaiden käyttöön. Eli lohkeilleet, kuvionsa menettäneet vanhat astiat eivät kuulu kahvilaan tai ravintolaan. Näin ollen vanhojen astioiden käyttöä kannattaa harkita kahviloissa ja ravintoloissa.