Hygieniapassitestin kysymykset


Oletko valmistautumassa hygieniapassitestiin ja mietit, millaisia kysymykset ovat? Kokosimme listan usein kysytyimmistä kysymyksistä hygieniapassitesteihin liittyen.


Millaiset on hygieniapassitestin kysymykset?

Kysymykset ovat muodoltaan oikein ja väärin -väittämiä. Vastaat merkkaamalla rastin ruutuun, mikäli koet väittämän olevan mielestäsi oikein tai väärin. Kaikki hygieniapassitestin väittämät ovat Ruokaviraston laatimia. Väittämien lisäksi osallistuja kirjoittaa testilomakkeesen oman nimensä ja syntymäaikansa.


Montako kysymystä hygieniapassitestissä on?

Testi koostuu 40 väittämästä. Testin hyväksyttävä suorittaminen edellyttää, että annetuista vastauksista on vähintään 34 oikein.


Montako kysymystä saa mennä väärin?

Voit vastata väärin enintään kuuteen kysymykseen. Tätä useampi virheellinen vastaus johtaa testin hylkäämiseen.


Saanko testissä käyttää muistiinpanoja?

Muistiinpanoja tai muuta ohjaavaa apua ei saa käyttää. Kännyköiden tai muiden apuvälineiden käyttäminen testin aikana on kiellettyä.


Onko hygieniapassitestissä aina samat kysymykset?

Hygieniapassitestaaja hakee uudet testilomakkeet ja siten uudet testikysymykset jokaista testitilaisuutta varten Ruokaviraston Kysymyspankki-tietojärjestelmästä. Näin ollen jokaisella testikerralla on erilaiset kysymykset.


Millaisia vinkkejä antaisit vastaustekniikkaan?

Testin väittämät kannattaa lukea aina huolellisesti läpi. Muista, että vastaat ammattikeittiön näkökulmasta kysymyksiin. Ammattikeittiössä pätee tietyt säännöt, joita ei välttämättä ole kotikeittiöissä. 


Harjoittele testiä varten esimerkiksi Harjoittele-palvelussa! Tarinifyn avulla voit parantaa vastausvalmiuttasi tekemällä aikarajoitettuja harjoitustestejä ja kerrata sinulle vaikeita aihealueita!


Miten kauan hygieniapassitesti kestää?

Normaalissa hygieniapassitestissä käytettävä vastausaika on 45 minuuttia. Erityistilannetestissä ei ole maksimisuoritusaikaa. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloitusajasta.


Miten harjoitella kysymyksiä ja vastaamista?

Testaa taitosi tekemällä harjoitustestejä pelinomaisessa oppimisympäristössä Harjoittele-palvelussa. Mittaa kehitystäsi ja treenaa sinulle haastavia kysymyksiä kustomoiduissa testeissä. Harjoitteleminen auttaa saamaan tuntumaa testin vaatimuksiin ja parantamaan vastausvalmiuttasi.

Mitä jos haluan muuttaa vastausta?

Voit muuttaa antamaasi vastausta testin aikana, jos koet vastanneesi väärin. Sinun tulee siististi värittää täyteen ruutu, jossa on antamasi virheellinen vastaus ja laitettava uusi rasti oikeaan ruutuun. Huomaathan, että epäselvät merkinnät tai vastaamatta jättäminen tulkitaan virheelliseksi vastaukseksi.


Mitä jos en ymmärrä kysymystä?

Hygieniapassitestaajalta on mahdollista kysyä aihealueista tai testin vaatimuksista ennen testiä tai testin jälkeen. Testaaja ei saa ohjata testattavia tai kommentoida testin väittämiä testin aikana itse kysymysten sisällöistä. Testi on tehtävä itsenäisesti. Testattavat henkilöt eivät saa keskustella testissä keskenään.


Testaaja antaa aina testiin liittyvät ohjeet ennen testin alkua. Tästä syystä on tärkeä olla ajoissa testipaikalla!


Täytyykö ottaa oma kynä mukaan testiin?

Hygieniapassi.fi -testeihin ei tarvitse tuoda omaa kynää mukana, vaan testeissä on kaikille kynät valmiina. Ruokavirasto on määrittänyt, että tausta- ja vastausmerkintöjen tekemiseen käytetään muun kuin mustan väristä kuulakärkikynää tai muuta vastaavaa välinettä, jolla voidaan varmistaa testitulosten pysyvyys ja arkistointikelpoisuus. Lyijykynän käyttö ei ole sallittua.


Voinko nähdä jälkeenpäin mitkä kysymykset menivät oikein ja mitkä väärin?

Ruokaviraston laatimia testiväittämiä ja testilomakkeita ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen eikä luovuttaa muille henkilöille missään vaiheessa. Hygieniapassitestaaja saa luovuttaa Ruokaviraston testilomakkeet vain hygieniapassitestiin osallistuville henkilöille testin ajaksi. Testaaja ei saa luovuttaa testilomakkeita takaisin testiin osallistuneelle testin jälkeen.


Kaikki testikysymykset ovat Ruokaviraston omaisuutta. Testiaineiston kopiointi, tallentaminen (myös sähköisesti), luovuttaminen ja jakelu on kiellettyä. Voit kuitenkin käydä läpi hygieniapassitestisi vastauksia henkilökohtaisesti hygieniapassitestaajan kanssa heti hygieniapassitestin päättymisen jälkeen tai erikseen sovitussa tapaamisessa hygieniapassitestaajan kanssa.


Voit sopia tapaamisesta Hygieniapassi.fi:n asiakaspalvelun kanssa, lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Järjestämme sinulle tapaamisen mahdollisimman pian.


Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan, ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme.