Osaamistehdas kerää palveluiden käytöstä tietoa evästeillä. Tietoa käytetään tuotekehitykseen, palveluiden toimittamiseen ja personointiin sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn

Näin vältät ruokamyrkytykset – 8 tärkeintä vinkkiä


Ruokamyrkytys on tauti, jonka välttämiseksi jokainen varmasti haluaisi tehdä kaikkensa. Vaikka ruokamyrkytykset yleensä ovat ohimeneviä, ne voivat myös aiheuttaa vakavia ja pitkäaikaisia terveysongelmia. Yleisin syy myrkytyksille on huolimaton ruoan käsittely, mikä korostaa elintarvikeygienian merkitystä ruokamyrkytysten riskin vähentämisessä. Tässä blogikirjoituksessa jaamme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit välttää ruokamyrkytyksiä ja edistää elintarvikehygieniaa.   


Ruokamyrkytyksiä vältät seuraavin keinoin:

  1. Jäähdytä ruoka oikeaoppisesti
  2. Kuumenna ruoka huolellisesti
  3. Käytä ruoanlaitossa puhtaita ja laadukkaita elintarvikkeita
  4. Älä anna kylmäketjun katketa
  5. Huolehdi hyvästä hygieniasta
  6. Käsittele lihaa erityisen huolellisesti
  7. Hanki hygieniapassi
  8. Ylläpidä osaamistasi hygieniakoulutuksessa


1. Jäähdytä ruoka oikeaoppisesti

Ruoanlaiton ja ruokailun jälkeen usein jää ruokaa hieman yli. Ylijäänyttä ruokaa ei kannata jättää huoneenlämpöön pitkäksi aikaa seisomaan. Ruokamyrkytysten välttämiseksi on kriittistä myös jäähdyttää ruoka tarpeeksi ripeästi. Ruoan tulisi saavuttaa +6 astetta neljän tunnin sisällä. Ruoka ei tulisi seisoa huoneenlämmössä yli neljä tuntia!


2. Kuumenna ruoka huolellisesti

Ruokamyrkytyksiä aiheuttaville mikrobeille ihanteellisin lämpötila lisääntyä on +6 asteen ja +60 asteen välissä. Tätä lämpötilaväliä voisi kuvailla suoranaiseksi vaaravyöhykkeeksi ja ruoan pitämistä pitkään siinä altistaa ruokamyrkytyksille. Sen vuoksi useimmat elintarvikkeet tulisi kypsennettäessä kuumentaa yli +70 asteeseen ja lihat yli +75 asteeseen. Kun lämmität ruokaa mikroaaltouunissa, varmista ruoan kuumentuneen tasaisesti kaikkialta.


3. Käytä ruoanlaitossa puhtaita ja laadukkaita elintarvikkeita

Kun valmistat ruokaa, huolehdi, että käyttämäsi raaka-aineet ovat puhtaita ja laadukkaita. Kaikkia mikrobeja ei voi silmin havaita, joten on tärkeää aina puhdistaa etenkin kaikki kasvikset ennen käyttöä. Pese myös raakana syötävät juurekset ennen ja jälkeen kuorimisen.


4. Älä anna kylmäketjun katketa

Säilytä elintarvikkeita oikeassa lämpötiloissa kaikissa valmistus- ja kuljetusvaiheissa. Jos ostat kuumana kesäpäivänä pakastettuja tuotteita, muista varmistaa niiden kylmässä säilyminen myös kotimatkan aikana. Erityisen tärkeä on huolehtia tyhjiö- ja suojakaasupakattujen kala- ja lihatuotteiden pysyminen kylmänä.


5. Huolehdi hyvästä hygieniasta

Muista pestä kädet ennen ruoanlaittoa ja eri ruoanlaiton vaiheiden välissä. Pidä hiukset kiinni ja vältä kasvoihin koskemista ruoanlaiton aikana.


6. Käsittele lihaa erityisen huolellisesti

Säilytä raaka liha aina erillään muista elintarvikkeista, kuten vihanneksista tai valmiista ruoasta. Älä koskaan maista raakaa jauhelihaa! Hanki vain lihan käsittelyyn tarkoitetut työvälineet ja leikkuulaudat, älä leikkaa tai käsittele muita elintarvikkeita niillä. Pese myös aina kätesi raa’an lihan käsittelyn jälkeen.


7. Hanki hygieniapassi

Yksi tehokkaimmista tavoista vähentää ruokamyrkytysten riskiä onkin hankkia elintarvikehygienian osaamista, jonka todistuksena toimii hygieniapassi. Hygieniapassilla todistat pystyväsi käsittelemään ruokaa turvallisesti ja hygieenisesti. Kotikeittiöissä hygieniapassi voi tuoda tietotaitoa, joka vähentää ruokamyrkytysten riskiä. Ammattikeittiössä tilanne on toinen: hygieniapassi on välttämätön työtehtävissä, joissa käsitellään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita.


8. Ylläpidä osaamistasi hygieniakoulutuksessa

Ruokamyrkytysten välttäminen vaatii huolellisuutta ja tietoisuutta elintarvikehygieniasta. Opiskele lisää elintarvikehygieniasta elintarvikealan ammattilaisten johdolla. Hygieniapassi.fi järjestää hygieniaosaamiskoulutuksia suomeksi, englanniksi ja arabiaksi. Ilmoittaudu kahden ja neljän tunnin mittaisiin verkkokoulutuksiin täältä!


Lue lisää koulutuksista.

Hanki hygieniapassi.

Osta Hygieniaopas - elintarvikehygienian perusteet.