Mikä hygieniapassi on?


Oletko koskaan pohtinut, mikä oikeastaan on hygieniapassi, milloin se on tarpeen ja mistä sen voi hankkia? Tämän Back to basics -blogisarjan myötä palaamme elintarvikehygienian ja hygienapassien perusteisiin. Ensimmäisessä osassa kokoamme kaikki tärkeimmät ja ajankohtaisimmat tiedot hygieniapassista.


Mikä hygieniapassi on?

Hygieniapassi on todistus henkilön elintarvikehygieenisestä osaamisesta. Todistus on muodoltaan fyysinen paperinen todistus ja muovinen kortti.


Tältä hygieniapassi näyttää (Ruokaviraston malliesimerkit):
Mikä on hygieniapassin tarkoitus?

Hygieniapassin tarkoituksena on edistää yleistä elintarviketurvallisuutta Suomessa varmistamalla, että elintarvikealalla toimivat henkilöt osaavat käsitellä ruokaa turvallisesti ja hygieenisesti.


”Elintarviketyöntekijöille on asetettu suuri vastuu elintarviketurvallisuudesta.” Anja Pouttu, hygieniapassitestaaja ja -kouluttaja.


Missä hygieniapassia tarvitaan?

Hygieniapassi on tarpeen, kun työtehtävät sisältävät pakkaamattomien ja helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä. Usein hygieniapassia tarvitaan esimerkiksi kahvilassa, ravintolassa, kioskissa, elintarvikemyymälässä tai päiväkodissa. Monesti hygieniapassista voi olla etua, vaikka se ei olisi työtehtävien kannalta välttämätöntä.


Milloin hygieniapassi pitää hankkia?

Hygieniapassi on hankittava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työn aloittamisesta.

Tähän otetaan huomioon takautuvasti myös aiemmat elintarvikealan työt, joissa hygieniapassi on ollut vaatimuksena. 


Miten hygieniapassi hankitaan?

Saat hygieniapassin, kun osallistut hygieniapassitestiin ja läpäiset sen. Hygieniapassi.fi järjestää lukuisia testejä ympäri Suomen. Käy kurkkaamassa valikoimamme ja ilmoittaudu testiin!


Mikä on hygieniapassin hinta?

Hygieniapassin hinta riippuu siitä osallistutko normaalitestiin vai erityistilannetestiin.


  • Normaalitesti on 54 € (eli 45 minuutin pituinen testi suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi).
  • Käännöstesti on 99 € (testi muulle kielelle kuten venäjäksi, kiinaksi, farsiksi tai espanjaksi)
  • Erityistilannetesti on alk. 99 € (esimerkiksi sanakirjan avulla, pistekirjoituksella, viittomakielellä suoritettava testi).

Milloin hygieniapassi pitää uusia?

Hygieniapassia ei tarvitse uusia, vaan se on voimassa toistaiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisen lainsäädännön mukaisesti kerran hankittu hygieniapassi ei vanhene. Jos olet kadottanut sekä hygieniapassin paperisen todistuksen että kortin, sinun tehtävä uusintatilaus ja mahdollisesti myös suoritettava hygieniapassitesti uudelleen. Katso tarkemmat ohjeet esimerkiksi täältä.


Jäikö jokin kysymys vastaamatta?

Lue usein kysyttyjen kysymyksiin vastauksia täältä tai ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme. Laita viestiä [email protected] tai soita numeroon 0400 809 009 (ark. 10–13).


Lue lisää:


Asiakaspalvelun vinkit hygieniapassin hankkimiseen - Asiakaspalvelun sydän, Aleksi Vesala, kertoo työstään ja antaa hygieniapassitestiin osallistujille parhaat vinkit.