Milloin on hyvä aika hankkia hygieniapassi ja miten homma toimii?

Kaverit puhuvat hygieniapassista ja hygieniapassin hankkimisesta. Miksi? Milloin se olisi hyvä hankkia? Paljonko hygieniapassi maksaa? Miten ja mistä sen saa?

Hygieniapassin tarve tai suorituksen edut voivat tulla eteen yllättävissäkin tilanteissa. Tyypillisin tilanne on työnhaun yhteydessä; työpaikkailmoituksessa on hygieniapassi-vaatimus tai korttia kysytään haastattelussa. Eikös tässä pitänyt olla kolme kuukautta aikaa?

Hygieniapassi on etu työnhaussa

Lain mukaan hygieniapassi tulee suorittaa kolmen kuukauden kuluessa sellaisen työn aloittamisesta, jossa hygieniapassia vaaditaan. Mukaan lasketaan myös aiemmat vastaavat työjaksot. Kuitenkin, moni hankkii hygieniapassin ennakkoon tai se löytyy jo taskusta aiemman työsuhteen vuoksi. Työnantajan silmissä on etu, että uudella työntekijällä on elintarvikehygieeninen osaaminen ajan tasalla jo ensimmäisestä työpäivästä lähtien, joten hygieniapassi voi olla ratkaiseva valintakriteeri kahden työnhakijan välillä.

Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi nykyisen lainsäädännön mukaan, joten sitä ei tarvitse uusia. Hygieniapassi pitää kuitenkin pitää tallessa. Virallista rekisteriä suorituksista ei ole. Koska voimassaoloajasta ei tarvitse kantaa huolta, kannattaa hygieniapassitestissä käydä hyvissä ajoin ennakkoon. Muista myös lisätä maininta suorituksesta ansioluetteloosi!

Hygieniapassitesti maksaa tyypillisesti 45–60 €. Hinta sisältää Ruokaviraston viranomaiskulut ja postimaksut. Erityistilannetestien hinta on korkeampi testaajan suuremman työmäärän ja erityisjärjestelyiden vuoksi. Testiin valmistautumiseen voi valita omalle oppimistyylille parhaimman vaihtoehdon. Tarjolla on koulutuksia, kirjallista materiaalia ja verkkoharjoittelua.

Hygieniapassitestit järjestetään Ruokaviraston valvonnan alla

Hygieniapassitestejä järjestävät Ruokaviraston hyväksymät ja valtuuttamat hygieniapassitestaajat. Testaajat noudattavat Ruokaviraston ohjeistuksia testien järjestämisessä. Avoimet hygieniapassitestit ilmoitetaan yleensä eri toimijoiden ja testaajien nettisivuilla, joiden kautta testeihin voi myös ilmoittautua.

Testipaikalla hygieniapassitestaaja ohjeistaa testin tekoon ja valvoo virallisen testitilanteen. Hygieniapassitestissä on 40 oikein/väärin väittämää, joista 34 tulee vastata oikein. Testiä tulee tehdä vähintään 20 minuuttia ja normaalitestissä on aikaraja 45 minuuttia. Testipaperia palautettaessa hygieniapassitestaaja tarkastaa osallistujan henkilöllisyyden virallisesta henkilöllisyystodistuksesta ja että nimi on kirjoitettu testipaperiin samalla tavalla.

Hygieniapassitestaaja tarkastaa testipaperit testitilaisuuden jälkeen ja on osallistujiin yhteydessä testituloksesta. Hän ilmoittaa pistemäärät Ruokavirastolle ja viralliset hygieniapassit lähetetään painotalon kautta testaajalle allekirjoitettaviksi ja asiakkaille postitettavaksi.

Virallinen hygieniapassi kotiin postitettuna

Virallinen hygieniapassi koostuu kortista ja paperitodistuksesta. Ne postitetaan osallistujille 2–4 viikon kuluessa testipäivästä. Ennen virallisen hygieniapassin vastaanottamista suorituksen voi osoittaa väliaikaisella todistuksella. Todistuksen saa testaajalta pyynnöstä. Myös virallinen hygieniapassi tulee näyttää työpaikalla ja työnantaja voi ottaa siitä itselleen kopion omaa kirjanpitoaan varten. Muista vain itse pitää viralliset kappaleet tallessa.